Kávé

  • Kávé

  • Kávék:

   Ár:
   350 Ft
   350 Ft
   590 Ft
   370 Ft
   450 Ft
   550 Ft
   390 Ft
   590 Ft
   590 Ft
   490 Ft
   370 Ft
   690 Ft
   590 Ft
   • Risztretto
   • Eszpresszó
   • Dupla Eszpresszó
   • Hosszú kávé
   • Cappuccino
   • Caffee Latte
   • Caffee Machiato
   • Karamellás Machiato
   • Bécsi kávé
   • Kemenes mézes-habos
   • Amerikai kávé
   • Forró csoki

A kávéról

A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik szerint, a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel, (i.e.300) aki észrevette, hogyha a kecskéi piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Majd szerzetesek rájöttek arra, hogyha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.

A másik legenda szerint, egy Rhazes nevű arab orvos a kávét, vagyis a „quawa” élénkítő  növényt orvosságként használta.

 

A kávét először a 15. században, Jemenben használták élénkítő hatása miatt a szufi szerzetesek. Forró főzetet készítettek a bogyókból és ezzel tartották fenn magukat az éjszakai imádkozások ideje alatt. Innen terjedt el, és vált ismertté a társadalom minden rétege számára.

 

A magyar szájhagyományban a „fekete leves, kifejezés a kávé elfogyasztásából ered. A váradi pasa el akarta fogni Thököly Imre fejedelmet és egy ebédmeghívás ürügyével magához hívatta. Thököly nagyon gyanakodott és az ebéd után gyorsan távozni akart, mire a következő szavakkal tartottál vissza: „Ne siess Uram, hátra van még a fekete leves!”. Majd miután megitta a kávéját, láncra verve börtönbe vitték.

 

A kávé két fajának terméséből készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robuszta kávéból.(Coffea canephora). Az előbbi termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel, az utóbbi kávé igénytelenebb, ellenállóbb.

 

A kávészemek szüretelését kézzel végzik, mert csak a piros érett magokat lehet leszedni. Ezután a termelőhelytől függően száraz vagy nedves eljárással azonnal tisztítják és érlelik a szemeket, mert a kávébogyó nem tárolható. A magokat négy hétig kiterítve szárítják a napon, majd egy hántológép segítségével a babszemet és a húst elválasztják egymástól. Ezt követően óriási vermekben elföldelik és a következő évben a magokat kiásva átmossák. A nedves eljárás során a kávébabot és a gyümölcshúst gépekkel elválasztják egymástól, majd a babot egy speciális folyadékban áztatják és mossák. 10-14 napi szárítást követően tisztítják, válogatják. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosa emelkedő hőfokon végeznek. Utána derül ki, hogy a kávé, milyen íz- és illatanyagokkal rendelkezik.

 

Francesco Illy, születéskori nevén Illy Ferenc, Temesváron született és nőtt fel. Az első világháború kapcsán került Triesztbe, ahol végül megállapodott és családot alapított.

Itt kakaó,- kávékereskedéssel és pörköléssel foglalkozó cégnél dolgozott Innen eredt ötlete és kikísérletezte a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum csomagolását, amire speciális dobozokat használt. Az ily módon csomagolt kávé hosszabb ideig megőrizte aromáját és illatát. Illy Ferenc módszerének, az volt a titka, hogy nagy nyomás alatt lévő kávéban az oxigént nitrogénnel helyettesítette, így a frissen őrölt pörkölt kávé eredeti állapotában konzerválódott.

1933-ban Illy megalapította az Illycaffét, majd 1935-ben Illetta névvel levédette találmányát, a világ első automata eszpresszó kávégépét, ami egy forró gőzzel működő kávéautomata volt.

A vállalkozást fia, Ernesto Illy vitte tovább, aki egész életét a kávé és az eszpresszó tudományos kutatásának szentelte.

 

Az Illycaffet 1933-as megalakulása óta a kutatás, technológia és a tökéletesség iránti kiolthatatlan szenvedély vezeti.

A 100%-ban arabica kávéból készült ILLY kávékeverék tökéletességéhez nem a szerencse, hanem a tanulás, kutatás és ellenőrzés vezetett. Az első és legfontosabb a 100 arabica minőségű kávé kiválasztása.

 

Az Illy Tudománya abban rejlik, hogy mindig ugyanazt a magas minőséget képes előállítani a folyamatosan változó kávétermésből. Az Illy az egyetlen cég a világon, aki kizárólag egyetlen 100% arabica kávékeveréket készít.

A 100% Arabica kávészemek kiválasztásától a pörkölési módszeren át az aromatartó, művészi alkotásnak beillő csomagoláson át az Illy neve garancia a minőségre.